Oud Nieuws

 
 
Spanje zaterdag  22-3-14
 
                                                           ‘‘Mars voor Waardigheid’’
 De demonstranten eisen dat de regering stopt met afbetalen van schulden,
 stopt met bezuinigingen, niet meer luistert naar de eisen van de Trojka (IMF, ECB en EU) 
 en brood, werk en onderdak verzorgt voor iedereen!            
 
 bron 
 
 
 
19 februari 2013
 
 
 
 

 

Schiedam succesvol in terugdringen bijstandsbestand

Margot Limburg06 feb 2013    5 reacties

De gemeente Schiedam is er vorig jaar in geslaagd het aantal bijstandsgerechtigden flink terug te dringen. Landelijk stijgt het aantal mensen met een Wwb-uitkering, maar zo niet in Schiedam.

Langlopende re-integratietrajecten
Met een daling van 12 procent (bijna 300 mensen) doet Schiedam het landelijk gezien goed. In de regio RIjnmond is het zelfs een van de grootste dalers. Wethouder Stam van Sociale Zaken is verheugd over het resultaat. Hij ziet dat de Schiedamse aanpak goed gewerkt heeft. Schiedam is afgestapt van de langlopende re-integratietrajecten en investeert nu vooral in groepstrainingen voor werkzoekenden.


Kritisch kijken

'We zien bij deze trainingen dat mensen elkaar gaan helpen en elkaar motiveren', aldus Stam. 'Mensen worden aangesproken op hun talenten in plaats van hun belemmeringen. Doordat we afspraken hebben gemaakt met bedrijven en instellingen kregen we mensen aan het werk.' Niet iedereen heeft een betaalde baan gekregen. Soms werken mensen met behoud van uitkering om ervaring op te doen. 'Daarnaast hebben we heel kritisch gekeken naar de aanvragen voor een uitkering en geen uitkering toegekend aan mensen die geen recht hebben op een uitkering.'


2013
Voor 2013 zijn de vooruitzichten, zoals ook elders in het land, niet gunstig. Veen mensen met een WW-uitkering zullen in de bijstand vervallen. Ook zal de komst van de nieuwe Participatiewet het aantal mensen in de bijstand doen toenemen, vreest de gemeente.


In BB Magazine kunt u een serie verhalen lezen over hoe gemeenten de werkloosheid aanpakken. (inlog)

 

Top of Form

 

Door schaduwfractielid op 14 februari 2013 11:43

Als Schiedam de zelfde manier gaat gebruiken als een wethouder in Vlagtwedde, dan heeft het een kort leven tegaan, en dan stromen de sociale bakjes weer vol.

Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op 6 februari 2013 10:22

Goede opmerking van Joschke. Door de steeds killere en onpersoonlijke benadering van burgers door de overheid is het niet gek dat de burger steeds meer het vertrouwen in politiek en bestuur verliest. Alles draait nog slechts om cijfertjes en om geld. Volstrekt stuitend zijn de opmerkingen van Diederik Samson over de 'rijke ouderen'. Die mensen hebben hun leven lang premies betaald en nu worden ze ook nog geschoffeerd door dat kale, kille, arrogante mannetje. Op zulke momenten gun ik Henk Krol wel 25 zetels. Het is lang geleden, maar ik kan me nog vaag herinneren dat de PvdA een partij was voor de gewone man, nu is het de Partij van de Armoe.

Door Alfred Blokhuizen op 6 februari 2013 09:59

Ik begrijp de trots niet. Is het aantal uitkeringen een doel? Volgens mij moet het doel zijn: Het aantal langdurig werklozen moet kleiner worden, zodat mensen voor zichzelf kunnen zorgen. Of: De armoede is grotendeels de stad uit. Daar is de bijstandswet voor. Niet om zo min mogelijk te verstrekken.

Ik word een beetje narrig van de omgekeerde redenaties bij gemeenten. De hulpvragende is niet meer centraal, maar de bureaucratie en de financiën van de gemeente.

Gemeenteraadsleden ....doe er wat aan!

Door Joschke op 6 februari 2013 09:34

Let op de gemeente Den Haag... die heeft straks een terkort aan uitkeringsgerechtigden. Alles moet digitaal wat al mensen uitsluit die geen DigiD hebben (immers niet verplicht zoals een sofinummer), computervaardigheden hebben of gewoon digibeet zijn, De directeur neemt zichzelf als maat: ik heb een computer, dus iedereen heeft dat, ik heb een DigiD dus iedereen heeft dat. Of hij digibeet is, is niet aan mij om te beoordelen. Dus mensen met recht op een uitkering levensonderhoud of WMO kunnen hierdoor afhaken. Dit heet selecteren aan de poort; maar de selctiemiddelen zijn fout. Deze drempel is onrechtmatig.

Daarnaast hebben ze de vaste consulent afgeschaft dus niemand is verantwoordelijk voor een dossier. Ook het telefonisch spreekuur is afgeschaft en verangen door een call center. En als die je niet kunnen helpen wordt je teruggebeld. Maar door wie? Je hebt geen consulent meer, dus niemand is verantwoordelijk voor een dossier en ook niet voor het terugbellen. Men vermoedt tijdswinst, maar dat vervalt als de bijstandsmedewerker iedere keer een vreemd dossier moet doornemen voordat hij kan bellen en zaken moet uitleggen waarvoor hij niet verantwoordelijk is.

En dan het terugbellen. De dienst bepaalt wanneer men terugbelt en dat gebeurt in een termijn van drie dagen. Je kunt geen voorkeur opgeven van morgenochtend ben ik thuis. Neen, omdat de gemenete ervan uitgaat dat ene bijstandstrekker geen sociaal leven heeft, op zoek is naar wek of eventueel partime werkt, kinderen van school moet halen, boodschappen moet doen noem maar op. En ze bellen maar éénmaal terug. Ben je er niet, pech gehad. Dan kun je weer bellen en dan gaat de termijn van drie dagen weer in. De directeur denkt dat iedereen wel een voice mail of een mobieltje heeft (neemt zichzelf weer als maat wat je als je voor de bijstand werkt nooit moet doen).

Gevolg mensen kunnen hierdoor in de problemen rakenomdat ze dan volgens de dienst (die zichzelf onbereikbaar maakt) niet aan de wetgeving voldoen en daardoor geheel of gedeeltelijk hun uitkering verliezen.

Hier is over nagedacht en als dit de bedoeling is dan spoort het beleid in Den Haag niet... Maar let op. Den haag zal straks een gigantische terugval in uitkeringen laten zien op oneigenlijke gronden.

Door Jelmer Groeneveld (maatschappelijk werker) op 6 februari 2013 08:22

Opmerking van wethouder Stam: 'Daarnaast hebben we heel kritisch gekeken naar de aanvragen voor een uitkering en geen uitkering toegekend aan mensen die geen recht hebben op een uitkering.'

Schiedam gaat hier toch niet vertellen dat er voorheen niet kritisch werd gekeken naar de aanvragen en er toen nog uitkeringen werden verstrekt aan mensen die daar helemaal geen recht op hebben?

Als dat wel zo is, wat is dan feitelijk nog de prestatie van Schiedam waarover dit artikel gaat?

 

https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/schiedam-succesvol-interugdringen.8818553.lynkx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Telegraaf Binnenland

di 13 okt 2009,

 

 

 

 

Straf voor afbeelden wethouder als Hitler

Van onze Rotterdamse redactie

ROTTERDAM - Het afbeelden van een Schiedamse wethouder als Hitler heeft de 58-jarige Johan K. een voorwaardelijke geldboete van 500 euro opgeleverd. Dat heeft de Rotterdamse politierechter bepaald.

De Schiedammer moest op het beklaagdenbankje van de rechtbank nadat hij eerder dit jaar op het raam van zijn woning een foto van de wethouder van Sociale Zaken, Christine Daskalakis, had geplakt.

Haar beeltenis had hij voorzien van een Hitlersnor en een hakenkruis. Daarbij had hij geschreven: 'Wethouder van asociale zaken'. De foto en andere plakkaten waarin de sociale dienst onder meer werd uitgemaakt voor 'gemeentelijke nazidienst' vielen niet in goede aarde bij de ambtenaren. Zij schakelden de politie in, die in januari actie ondernam.

 

 

bron

https://www.telegraaf.nl/binnenland/20508673/__wethouder_afgebeeld_als_hitler__.html

 

 

 

 

 

Ambtenaar blog.nl

Wethouder als Hitler geportretteerd: boete

christinedaskalakisDe politierechter heeft Schiedammer J.K. een boete van 500 euro opgelegd omdat hij de Schiedamse wethouder Christine Daskalakis als Hitler heeft afgebeeld. Hij had de afbeelding op het raam van zijn huis geplakt.

K. had een afbeelding van de wethouder voorzien van een Hitlersnor en een hakenkruis. Daarbij stond" wethouder van asociale zaken" . Ook toonde hij plakkaten waarin de sociale dienst onder meer werd uitgemaakt voor ‘gemeentelijke nazidienst’. Ambtenaren van de gemeenten schakelden na openbaarmaking van de afbeeldingen de politie in.

 

bron

https://ambtenaar.blog.nl/geweld/2009/10/13/wethouder-als-hitler-geportretteerd-boete

 

Vragen aan de wethouder

16 vragen aan mevr.pdf (254,2 kB)