Verdringing

 

https://www.publiekrechtenpolitiek.nl/wanneer-%E2%80%98iets-terugdoen-voor-je-bijstand%E2%80%99-dwangarbeid-wordt/ bron

 

Werkloze straatveger moet voor uitkering straten vegen

 

Door: redactie
12-6-13 - 10:25 bron: Algemeen DagbladStraatveger aan het werk in Amsterdam© anp.

Door bezuinigingen verloor Hagenaar Harry (53) 3 jaar geleden zijn baan als straatveger. Nu hanteert hij als werkloze opnieuw de bezem en de prikker, in ruil voor een bijstandsuitkering. 'Ik krijg 400 euro per maand minder dan vroeger,' verzucht hij in het AD. 'Ik voel me uitgebuit, als een slaaf.'

De Hagenaar begrijpt er niets van dat hij geen gewoon contract kan krijgen, zoals destijds. 'Ik doe precies hetzelfde werk, werk dat hoognodig moet worden gedaan in de stad. Dan wil ik daar ook net als voorheen naar worden betaald.'

De Haagse wethouder Henk Kool (PvdA, sociale zaken) benadrukt dat er geen sprake is van een tegenprestatie voor de bijstand. 'Dit zijn re-integratietrajecten,' zegt zijn woordvoerder. 'Het is goed dat werklozen werkritme en -ervaring opdoen."

'Ik dacht dat ik gek werd toen ze me dat vertelden,' reageert Harry. 'Werkervaring opdoen? Ik heb dit werk toch al jaren gedaan?'

 

 

 

"Mensen met WWB-uitkering werken bij PostNL"

 

 

vrijdag 17 januari 2014 23:15
 

Zwolle - Volgens een artikel in de media van afgelopen donderdag zijn enkele tientallen mensen met een WWB-uitkering met busjes vanuit Leeuwarden en Groningen naar Zwolle vervoerd om gratis te werken tijdens de kerstdrukte bij PostNL. Het moet toch niet veel gekker worden in de huidige “participatiesamenleving”, vindt GroenLinks Zwolle.

 

GL: "PostNL is een commerciële onderneming, gericht op het maken van winst, die in de afgelopen jaren duizenden mensen heeft ontslagen. Mensen, die daar vaak tientallen jaren gewerkt hadden. En nu worden uitkeringsgerechtigden “dringend uitgenodigd” om bij dit bedrijf voor niks te werken in het kader van de zogeheten tegenprestatie in de Wet Werk en Bijstand. Wij kunnen ons wel voorstellen hoe de voormalige werknemers van PostNL over deze gang van zaken denken."

In het artikel wordt ook de reactie van de gemeente gemeld: “De gemeente Zwolle geeft aan dat bij PostNL ook regelmatig mensen uit de Zwolse ‘kaartenbak’ aan de slag gaan bij het postsorteercentrum.’ Daarom heeft GroenLinks de volgende vragen voor het college van B&W.

 

Vragen

 

1. Hoeveel mensen uit Zwolle zijn tot nu toe door de gemeente naar PostNL gestuurd?
Hoe was de begeleiding van deze mensen geregeld?
En hoeveel mensen zijn door PostNL blijvend in dienst genomen?

2. Heeft u in het kader van de “werkgeverstour” van het college ook een bezoek gebracht aan PostNL en zo ja, wat waren de resultaten van dit gesprek?

3. Bent u met ons eens dat het opvangen van piekmomenten bij een bedrijf niet onder “additioneel werk” valt, omdat het daarbij gaat om de normale bedrijfsvoering?

4. Wat is het Zwolse beleid voor het “leveren van een tegenprestatie” in het kader van de WWB? Stel dat u - naast het stimuleren van vrijwilligerswerk of het verlenen van mantelzorg - ook mensen doorstuurt naar werkgevers om daar werkervaring op te doen, welke afspraken maakt u dan met de desbetreffende werkgevers?

 

 

Namens de fractie van GroenLinks,

 

Patrick Rijke

Bert Docter

bron

https://www.weblogzwolle.nl/content/view/38872/55/